{ "title": "Anjiyo Çeşitleri", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-cesitleri.gif", "date": "21.01.2024 16:00:41", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "
Anjiyo Çeşitleri, örneklerini vermeden önce anjiyo yapılmasına neden olan hastalıkları ve sebeplerinden söz etmek gerekir. Bazı insanlarda genetik hastalıklardan kaynaklanan veya anne karnında meydana gelen hastalıklardan dolayı damarlar olması gerekenden biraz daha açık veya kapalı halde oluşur. Bunların yanında doğumsal anormallikle extra oluşan damarlar da anjiyo ile kapatılmaktadır. Anjiyo ile açılıp kapatılabilen damarlar için gerektiğinde ameliyatta yapılabiliyor.

Anjiyo Gerektiren Rahatsızlıklar
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi farklı çeşitlerde damar hastalıkları oluşabilmektedir. Kalbe giden damarlarda oluşan tıkanıklıkları açmak için uygulanan anjiyonun iki çeşidi bulunmaktadır. Birincisi, pis kanı temizlenmeden dolaşmasına neden olan doğuştan açık damarı kapatma sistemidir. Kasık da bulunan ana damardan kamera sistemi ile girilmek suretiyle açık olan damara koil ve benzeri kapatıcılar atılarak damarın kan geçişi engellenir. Kapalı olan damarın açılması için ise yine aynı sistem kullanılır fakat bu defa balon sistemi ile kapalı olan damar açılır. Kamera sistemi ile kapalı alana yaklaşılır ve tam kapalı alanın duvarında patlatılmak üzere balon atılır.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Hastanın yaşına bağlı olarak kimi hastalarda anestezi verilmeden girilecek bölge uyuşturulur ve işlem başlatılır. Küçük bir kamera ile damara girilir ve bu kameranın görüntüsü ana ekrana verilerek doktorların çalışması sağlanır. Çeşitli isimleri bulunan medikal malzemeler kullanılarak tedavi edilir. Anjiyo işleminin normal şartlardaki süresi 15 ila 30 dakikadır. Bu süre sadece işlem süresidir. Bekleme veya ayıktırma süresi bu süreye dahil değildir. Çocuklarda ise durum farklıdır. Çocuklar kımıldayıp doktorlara engel olabileceği için anestezi kullanılır. Bu durumda ise süre iki katına çıkar. Anjiyo işleminden sonra hastalar kendinde ve bilinç açık bir şekilde çıkarlar. Hastalar çıktıkların da kasık bölgesinde bir kum torbası bulunur. Bu torbanın kullanım nedeni ise açık olan damarın kapanması ve olabilecek kanama riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Kum torbası hastalarda 3 ila 6 saat boyunca bekletilebilir.

Anjiyo Çeşitleri
Anjiyo yapılmadan önce birçok tetkik istenir ve sonrasında birçok doktorun kararı ile anjiyo kararı alınır. Kişide anjiyo yapmaya engel bir durum olmadığına karar verildiğinde anjiyosu yapılır. Bilek bölgesinden girilen ile kasık bölgesinden girilen anjiyo sisteminin ikisi arasındaki farkı çok azdır. Eski sistemde kasıktan girilirken çok yeni olmak üzere şimdilerde ise bilekten girilerek yapılmakta.
" } ] }