{ "title": "Anjiyo Nasıl Yapılır", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-nasil-yapilir.gif", "date": "20.01.2024 09:29:36", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Anjiyo Nasıl Yapılır, anjiyo görüntüleme işleminin el bileği ya da kasık damarından girilerek gerçekleşebilir. Her ikisinde de hazırlık işlemlerinin aynı şekilde gerçekleştiğini görebiliyoruz. Bu işlemden önce hastaların en az 3-4 saat boyunca aç kalması gerekmektedir. Ayrıca kişinin varsa kardiyak ilaçlarının da alınması gerekmektedir.

Anjiyo işlemi sırasında genel anesteziye gerek duyulmadığından dolayı işlemin lokal anestezi ile gerçekleştiğini görebilmek mümkündür. Bu işlem öncesinde hastayı rahatlatabilmek amacı ile hafif sedatif ilaçların kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Hastanın bileği ya da kasığının uygun pozisyonda hazırlanması gerekir. Küçük dozdaki anestezik bir maddeyle iğnenin giriş yerinin uyuşturulması gerekmektedir. Daha sonra küçük bir iğneyle hastanın atardamarından giriş yapılır.

Bu işlem için özel olarak üretilmiş olan kısa bir borucuk damarın içerisine yerleştirilir. Daha sonra kateterler yardımı ile hastanın kalp içinde sağ ve sol koroner damarların görüntülenmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında kataterlerin içerisinden opak maddenin de verilmesi sayesinde damarların görünür hale gelmesi mümkün olur. Bu işlemin koldan gerçekleştirilmesi durumunda bu amaçla üretilmiş olan kateterle anjiyografi işleminin kısa sürede tamamlanması söz konusu olabilmektedir.

Kasıktan gerçekleştirilmekte olan anjiyografi işleminin ise üç adet kataterle gerçekleştirilmesi gerekir. Bu işlemin 5-10 dakika sürdüğü biliniyor. Anjiyo işleminin ardından bilekten gerçekleştirilen işlemlerde kullanılan kısa borucuğun (Sheath) çekilmesi gerekir. İşlemden sonra hastanın birkaç dakika gözetim altında tutulması gerekir. Sonrasında bir sorun çıkmayan hastaların taburcu edilmesi mümkün olur.

Anjiyo Sırasında Kişi Ağrı Çeker mi?

Genelde bu işlemlerde lokal anestezi altında olduklarından ve kişiye işlem öncesi sakinleştirici bir ilaç verildiğinden dolayı çoğu kişinin işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmediğini söyleyebiliriz. Bazı hastalar ise canlarının hafif acıdığını ifade edebilmektedir. Lokal anestezi sırasında iğne yapıldığından bu iğnenin batma acısı dışında genellikle herhangi bir acı çekilmediğini görmek mümkündür.

İşlem sırasında damarın net şekilde görüntülenmesi için kullanılan opak madde verilirken de kişinin herhangi bir ağrı hissetmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak bazı kişilerde sıcak basması ve kızarma gibi hislerin oluştuğu görülebilir. Ancak bu his 20-30 saniye kadar sürmektedir. Boyalı maddelere karşı bir alerjiniz bulunuyorsa buna bağlı olarak kaşıntı ya da kızarıklık oluşabilir. Bunlar da işlem sırasında verilen ilaçlarla giderilebilmektedir.

Anjiyo Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
" } ] }