{ "title": "Anjiyo Ne Kadar Sürer", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-ne-kadar-surer.gif", "date": "19.01.2024 07:02:18", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Anjiyo Ne Kadar Sürer: Anjiyo, arteriografi veya anjiyografi özellikle toplardamar, atardamar ve kalbin içini (Lümen) görüntüleyen medikal bir görüntüleme tekniğidir. Damar- kalp hastalığı bulunan birinin kasıktaki damarlarından çok ince ve özel tellerle girilip kalp damarlarına radyoopak maddesi verilerek, damar tıkanıklarının ve problemlerinin teşhis edilmesine yarayan tıbbi bir işleme verilen addır. Yunanca angeion 'damar' ve graphein 'yazmak- kaydetmek' anlamlarına gelmektedir. Kan damarları filmi veya görüntüsü anjiyogram ya da anjiyograf olarak isimlendirilir.

Teknik ilk olarak 1927yılında Portekiz bilim adamı ve nürolojist Egas Moniz tarafından Lizbon Üniversitesi'nde X-ray serebral anjiyografisinde çeşitli sinirsel kaynaklı örneğin arter hastalıkları, arteriovenöz malformasyonlar, tümör gibi hastalıkların teşhisinde kullanılmıştır.
Anjiyo yapılmasına neden olan sebepler, damar sistemindeki daralmalar ve tıkanmalar nedeni ile, damar sisteminin beslediği organlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için, damar sistemindeki yapısal bozukluk ve fistül gibi oluşum durumlarında yapılmaktadır.

Anjiyografi işlemi nasıl yapılmakta dersek, kasık atardamarımızdan yerleştirilen tüpler (Katater) vasıtasıyla, daha ince ve içi boş plastik yapıdaki teller kullanılarak kalp damarlarınızın ağız kısmına kadar ilerlenir ve boyalı madde verilerek damarların yapısı görüntülenir. Böylelikle sol koroner damar önce, sağ koroner damarsa hemen sonra filme alınır, gerekli böyle görülen hallerde, bypasslı hastalar gibi göğüsten ve bacaktan alınan damarlar opak maddeyle yıkanarak ayrı ayrı filmi çekilebilir. Anjiyografik işlemler, kol ve bacak damarlarının, karın içi organ damarlarının, beyin damarlarının, akciğer damarlarının ve kalp damarlarının görüntülenmesidir.

Anjiyografi işlemi ne kadar sürer; Her bir kateter için gereken süre değişiktir. Hastaların hastalık çeşitlerine göre değişen bu süre hasta ile ilgili kişisel faktörlere, doktorun hasta üzerinde ne aradığına ve başka diğer faktörlere bağlıdır. Böylelikle özel durum arz etmeyen vakalarda yaklaşık olarak 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilmektedir. Ancak katater laboratuvarlarında geçirdiğimiz toplam süre, anjiyografi öncesi sizden önce işlem uygulanacak hastaları bekleyeceğiniz süre ve sonrasında kasık damarınızın kanamasının durmasına bağlıdır. Anjiyo artık eskisi kadar korkulan ve risk olmaktan çıkan daha günlük, sık uygulanan ve bir o kadar da basitleştirilmiş bu işlem. Eskiden anjiyodan korkulurken fakat günümüzde de kan vermek kadar basit bir işleme indirgendi. Kasık bölgesinden girilen bir tüple kalbe ya da anjiyo yapılması istenen bölgeye ulaşılır. Opak maddeyle darlıklar gözlenebilmekte ve hatta anında işlem bile yapılabilmektedir. Kanama riski açısından işlemden sonra 4 ya da 6 saat bir istirahat etmek ve bu esnada bir miktar acı duyulabilir, kasık bölgesine sıkı bir biçimde basılması gerekmektedir. Opak maddenin vücuttan atılması için bol su içmek gerekmektedir. Katater uygulanan bölgede hassasiyet ve rahatsızlık hissi duyabilirsiniz.
" } ] }