{ "title": "Anjiyo Riskleri", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-riskleri.gif", "date": "21.01.2024 09:14:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Anjio riskleri, diğer tüm tıbbi müdahalelerde de olduğu gibi anjiyo işleminin de bazı riskleri vardır. Ancak oluşabilecek riskler teknolojik donanımlar ve deneyimli hekimler tarafından en aza indirilmiştir. Ölüm, kalp krizi ve felç gibi olasılıkların oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Anjio işleminin haricinde kalp damarlarında oluşan ve tedavisi yapılmamış daralmalar sonucu oluşacak riskler anjiyo işlemi nedeni ile oluşabilecek risklerden daha fazladır.

Anjio için hastanın hastaneye yatırılması gerekmektedir. Yatış sonrası hastada gerekli tetkikler ve incelemeler yapılarak, hastanın anjiyo için uygunluğu saptanacaktır. Eğer hasta anjiyo için uygunsa işlemi onaylatmak için hastaya bir form imzalatılır. Ardından hasta koroner anjiyografi laboratuvarına alınır.

Hasta anjiyo öncesi doktor aksini önermemişse a olmalıdır. Kullanılan ilaçlar varsa ise yalnızca su ile alınmalıdır. Anjio işleminde kalp damarlarına ulaşmak için genellikle sağ kasık atardamarı kullanılır. Kullanılacak kasık tarafı lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından damara özel bir kılıf yerleştirilir ve tüm işlem bu kılıf içinde gerçekleştirilir. Kılıf yerleştirilirken hasta hafif bir ağrı hissedebilir. Ardından kılıf aracılığı ile kalp damarlarının ağız kısmına katater adlı bir alet yerleştirilir. Bu alet sayesinde damarlar görüntülenir. Damar görüntülendikten sonra damarlara özel bir sıvı verilir. Bu sayede damarlar her açıdan kolaylıkla görüntülenir. Bu işlem yaklaşık 20 dakika içinde tamamlanır.

İşlemin ardından kasığa yerleştirilen katater alınır. Bazı durumlarda katateri almak için bir süre beklenebilir. Katater alındıktan sonra kanama olmaması için kasığa sıkıca bastırılır ve bu anda hasta biraz acı hissedilebilir. Kanama riski ortadan kalktıktan sonra yeni bir kanama olasılığını önlemek için bölgeye kum torbaları yerleştirilerek hasta bir süre sırt üstü yatırılır. Kataterin uygulandığı alanda hasta hafif bir ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Anjio işleminin tüm bu olasılıklardan başka herhangi bir riski yoktur.
" } ] }