{ "title": "Anjiyo Sonrası Ağrılar", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-agrilar-9358.jpg", "date": "19.01.2024 18:42:09", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Anjiyo Sonrası Ağrılar, Anjiyo, insan vücudundaki damarların içine renkli bir madde verilerek, damar ve damar içlerinin görüntülenmesidir. Anjiyo halk arasında yalnız kalp hastalarına yapılır sanılmakta. Oysa anjiyo kalp dışında, boyun, beyin, bacak ve böbrek gibi birçok damarın görüntülenmesinde kullanılmaktadır. Hastalara yapılan her anjiyo tedavi maksatlı değildir. Tanı ve teşhis içinde anjiyo yapılır. Tanı ve teşhis için yapılan anjiyolarda, tıkalı görülen damarlar balon, stent ve damar tıraşlama gibi müdahaleler ile aynı zamanda hastanın rahatsız olan damarının tedavisi de yapılır.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo, anjiyografi cihazı ile yapılmaktadır. Hastaya damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir. Kasık veya kol damarından girilir. Damara ilk girilen yer uyuşturularak hastanın ağrı duyması önlenir. Damara girildikten sonra, girilen yere kateter denen ince bir boru yerleştirilir. Hangi bölgenin anjiyosu yapılacaksa o bölgeye damardan renkli bir madde enjekte edilir. Renkli madde damarların içerisinde dağıldıkça damarların görüntüsü alınır. Eğer damarlarda darlık veya tıkanma varsa aynı anda tedavisi de yapılır. Tanı ve teşhis için anjiyo 10-15 dakika sürerken damarlarda tedavi uygulaması daha uzun sürmektedir.

Anjiyo Sonrası Ağrılar

Yapılan anjiyo sonrası, her tıbbi müdahaleden sonra oluşan ağrılar gibi anjiyo sonrasında ağrı olabilir. Anjiyoda, atardamarlara giriş yapıldığından ve bu damarlar basınçlı bir yapıya sahip olduğu için, anjiyo sonrası damarda açılan o deliği vücut onarana kadar 4 veya 5 saat baskı uygulanmaktadır. Anjiyo yapıldıktan sonra, yapılan bölgede ağrı, şişlik ve morarma (Hematom, ekimoz, psödo-anevrizma) gibi rahatsızlıklar izlenmektedir. Bunların dışında, nadiren de olsa inme (Felç) ve miyokart enfarktüsü gelişme olasılığı vardır. Ayrıca, kalp damarlarında ve etrafında delinme, ağır alerjik reaksiyona bağlı tansiyon düşüklüğü, kalpte ritim bozukluğu çok nadirde olsa gözlenmektedir.
" } ] }