{ "title": "Anjiyo Sonrası Hematom", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-hematom-8393.jpg", "date": "21.01.2024 03:26:35", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Anjiyo sonrası hematon, Anjiyo kalbi besleyen damarlarda herhangi bir hastalığın varlığını araştırmaya dayalı bir teşhis yöntemidir. Kalbin anatomisinde herhangi bir sorun olup olmadığını gösteren tanısal bir yaklaşımdır. Hastanın şiddetli göğüs ağrısı varsa veya kalp krizi geçiriyorsa vakit kaybetmeden hastaya bu anjiyo yapılabilir.

Kalp boşluklarının ve kroner arterlerin kontrast madde verilmesi sırasında görüntülenmesi esasına dayanır. Elde edilen veriler tedavinin ilerlemesinde çok önemli bir basamak oluşturur. Günümüzde teknolojik koşullar sayesinde işlemin başarısı %99 üzerindedir. Kalp kateterizasyonu ve anjiyografi öncesi 4-10 saat aç kalınması gerekir. Her kateter laboratuvarına alınmadan önce, daha iyi bir sterilizasyon sağlanabilmesi için kasık bölgesi tıraşın yapılması gerekir. Gerekirse sakinleştirici iğne yapılabilir. İşlem yapılan kasık ya da kol bölgesi uyuşturulur. Daha sonra plastik benzeri maddeden yapılmış ince bir boru ile kalp boşluklarına ulaşılıp basınç kaydı yapılır daha sonra kontrast madde verilerek kroner arterler görüntülenir ve kalp film kaydına alınır. Bu işlem 20-35 dakikaya kadar sürebilir. İşlem bittikten sonra kasıktaki kanül çıkarılır. Kanamanın olduğu bölge sıkıca bir bandaj ile kapatılıp Uzman tarafından belirli bir süre üzerine basınç yapılır.

Damar bölgesinde ağrı, şişlik ve morarma yani anjiyo sonrası hematom olabilmektedir. Ancak işlem bölgesi onarım gerektirecek komplikasyonların olma ihtimali %2'dir. Az da olsa inme olma ihtimali bulunmaktadır. Anjiyo sonrası hematom anjiyo yapılan bölgenin işlemden sonra basınca bağlı olarak morarmasıdır. Rengi mor, yeşil ve sarıya çalar. Hasta 24 saat sonunda bu morlukları gözlemleyebilir. Özelikle şişman hastalar bu morarmayı daha fazla görebilir. Bir süre sonra hametom kendiliğinden geçecektir. Kasık bölgesinde şişlik olursa ya da bacakta ağrı ve soğukluk varsa, iğne giriş yerinde akıntı ya da kanama gelişirse derhal doktora başvurulması gerekir.
" } ] }