{ "title": "Anjiyo Sonrası Kanama", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-kanama-921.jpg", "date": "21.01.2024 02:21:33", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Anjiyo Sonrası Kanama, Anjiyo hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle hastalar anjiyo olduktan sonra hastaneden çıktıktan sonra mutlaka hareketlerine çok dikkat etmeli ve özellikle uzandığı yerden kalkarken daha dikkatli bir şekilde kalkması gerekir. Mümkünse tek başına kalkmamalı ve mutlaka bir yakınından yardım destek alarak o şekilde yataktan kalkması gerekir. Anjiyonun nereden yapıldığı da oldukça önemli olmaktadır. El bileğinden anjiyo yapıldığı zaman hastanın asla ağır kaldırmaması gerekir ve sürekli yavaş bir şekilde el bileğini hareket ettirmesi gerekir. Eğer hasta anjiyo kasık kısmından yapılıyor ise o zaman sürekli olarak birkaç gün yatması dinlenmesi ve mümkün olduğu kadar oturmaması gerekmektedir. Eğer hasta kasıktan anjiyo oldu ise o zamanda hastanın çok fazla ayakta durmasına da izin verilmemelidir. Anjiyo sonrasında şişmeler olabileceği hastaya anlatılmalıdır. Özellikle de hastanın damar yolunun açıldığı bölgelerde şişmeler olabilir. Bu şişmeler çok fazla korkutucu olmamaktadır ve hastalar anjiyo olduktan birkaç hafta sonra bu şişlikler inmektedir. Hastalar anjiyo olduktan 24 saat kadar sonra anjiyo yapılan bölge içerisinde bulunan bantlar çıkarılabilir ve hastalar banyo yapabilecek durumuna gelir. Anjiyo yapılan hastanın ameliyat bölgesine su değmesin de herhangi bir sorun yoktur ve bu anjiyo yapılan bölge içerisinde sertlikler oluşabilmektedir. Sertliğin olduğu bölge yerinde ağrılar olması gayet normal bir durumdur. Eğer hastanın çok fazla ağrısı olur ise hastaya bir ağrı kesici verilebilir. Ağrı kesiciler özellikle doktor tarafından önerilen bir ağrı kesiciyi almanız uygun olur.

Eğer hastada anjiyo sonrası kanama olursa ve bu kanama çok şiddetli bir ağrıyla meydana geliyorsa o zaman vakit kaybetmeden hemen doktorla iletişime geçmeli ve bir an önce hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda oluşabilen şişliklerin en fazla 3 hafta içinde geçtiği bilinmektedir. Fakat anjiyo yapıldıktan sonra yumurta büyüklüğünde veya daha büyük bir şişlik olduğu takdirde hemen doktora başvurmak gerekmektedir. Anjiyo sonrası, artık gelişen birçok teknoloji ve gelişen tıp sayesinde anjiyo işlemi çok daha kolay yapılabildiği bilinmektedir. Sabah anjiyo olan bir hasta akşam taburcu olduğu bilinmektedir. Bu sayede anjiyo olmak isteyen hastalar ve anjiyo olması gereken hastalar korkmadan anjiyo olabilecektir. Hastanın sadece birkaç hafta daha dikkatli olması gerekmektedir. 

Anjiyo sonrası kanama olmaması için hastanın ilk birkaç hafta zorlayıcı hareketlerden uzak durması ve ağır kaldırmaması gerekmektedir. Hastanın yaklaşık 2 hafta kadar araba kullanmaması ve ayakta yapılacak olan herhangi bir işlemi yapmaması ve oturmaması tavsiye edilmektedir. Anjiyo olan hastanın yaklaşık olarak günde iki buçuk, üç litre kadar sıvı tüketmesi gerekir. Ayrıca katı ve yağlı yiyeceklerden de uzak durmaları gerekmektedir. Anjiyo olan hastanın yeme alışkanlığını değiştirmesi gerekmektedir. Hastanın alkolden uzak durması sigara kullanıyor ise sigarayı bırakması ve Uzman doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
" } ] }