{ "title": "Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-kol-agrisi-4421.jpg", "date": "21.01.2024 09:23:51", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı; Birçok damar rahatsızlığında, sorunlu olan damarın görüntülenmesi ve daha net sonuçlar almak için yıllardan beri kullanılan yöntemdir. Günümüzde ise eskiye oranla hastayı daha az yıpratmakta ve artık anjiyo yöntemi ile endovasküler (Endovascular) işlemi yapılarak artık sorunlu damara cerrahi müdahale yapılmadan direk damar içerinde tedavisi gerçekleşmektedir. Anjiyolar iki kısım bölgede bulunan atardamarlardan gerçekleşir. Kollar ve bacaklardan gerçekleşen anjiyoların tek riski ise kuşkusuz atardamarlardan delik açılarak gerçekleşmesidir.

Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı Neden Olur?

Daha önce bahsettiğimiz gibi anjiyo sonrası kol ağrısının ana temel sebebi atardamarlar içerisinden delikler açılarak gerçekleşmiş olmasıdır. Atardamarlar vücudumuzdaki kan akışının gerçekleştiği ve oldukça basınçlı damarlardır. Bundan dolayı, kollarda yapılan anjiyo sonrası damarların zorlanması ile basınç artacaktır. Buda direkt olarak kollarda ağrı ve sancılara neden olmaktadır. Kollarda ağrı ile aynı zamanda morarmalarda meydana gelmektedir. Bunun dışında anjiyo bittikten hemen sonra yardımcı sağlık personelleri de atardamarlardan delik açıldığı için olası bir kanamanın önüne geçmek için var güçleri ile anjiyo yapılan yere sert bir cisim ile tampon müdahalesi yaparlar. Bu işlem sırasında, sizin yapmanız gereken tampon sırasında sabırlı olmanız ve kollarınızı serbest bırakmanızdır. Aksi takdirde kollar ters durur veya sizde kendinizi sıkarsanız bu da ileri zamanlarda kollarda ağrılara neden olmaktadır. Yapılan baskı atardamar deliklerine zarar verebilir bu da ağrılara neden olur.

Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı Tedavisi ve Dikkat Etmeniz Gereken

Anjiyo sonrası kol ağrısında dikkat etmeniz gereken anjiyo sonra ilk sekiz saat ve ilk 24 saatte alacağınız önlemlerle kollarda ağrıların oluşmasına engel olabilirsiniz. İlk sekiz saat diliminde mutlaka hastanede gözetim altında bulunmanız gerekmektedir. Nitekim birçok kişi hastane ortamından dolayı direkt taburcu olmak istemektedirler. Anjiyo sırasında delik açılan atardamarlar maksimum sekiz saate kapanırlar. Bundan dolayı, ilk sekiz saat içinde hastanede bulunmalı ve kolları asla oynatmamalı düz bir şekilde altına yastık koyarak tutmalısınız. Bu süre sonunda taburcu olabilir ve evde de asla ilk 24 saat içinde anjiyo yapılan bölgeyi su ile temas ettirmemelisiniz. Enfeksiyon kapma riski yüksektir. Bunun dışında anjiyo sonrası kollarda ağrılar dikkat edildiği takdirde kendiliğinden geçecektir. Çünkü kollarda oluşan ağrıların başka tedavisi yoktur. Tek tedavisi sizin dikkat etmeniz ve istirahat etmenizdir.
" } ] }