{ "title": "Anjiyo Sonrası Morluk", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-morluk.gif", "date": "20.01.2024 06:43:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Anjiyo Sonrası Morluk, anjiyo lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Kişinin ağrı eşiğine göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle yalnızca lokal anestezi yapılırken uygulanan iğne acısından fazla bir ağrı hissedilmez. Anjiyo sırasında kullanılan ilaç nadiren alerji yapabilir. Bir de bazı hastalarda böbrek yetmezliği yapabilir.

Anjiyonun Koldan Mı, Kasıktan mı Yapılması Daha Sağlıklı Olur?

Anjiyo uygulanan kişinin fiziksel özellikleri dikkate alınmalıdır. Eğer hastanın karın ve bacak damarlarında bir tıkanıklık varsa, özellikle fazla kilolu olan kişilerde kasık ve karın bölgesinden anjiyo olması daha sağlıklıdır. Bunun yanı sıra el bileği ince olan ve dolayısıyla el bileği damarı ince olan örneğin çelimsiz ve zayıf bayanlarda kasık damarından anjiyo uygulamak hem hasta hem de uygulayan hekim için daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

Anjiyo Yapıldığında Hasta Nasıl Hisseder?

Anjiyo genelde lokal anestezi altında yapılır. Lokal anestezi ilaç iğneyle yapılırken hissedilen hafif bir yanma hissi dışında ekstra bir ağrı hissedilmez. Ritim bozukluklarına bağlı çarpıntı hissi olabilir. Verilen maddeye bağlı olarak nadiren mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bu yüzden planlı anjiyonun 6 saatlik açlık sonrası yapılması istenir. Anjiyo sırasında kalp boşluğu içine verilen 20-30 cc opak madde çoğunlukla göğüste ve yüzde geçici (Yaklaşık olarak 20-30 sn süren) yanma hissi yapabilir.

Anjiyo Sonrası

Anjiyodan sonra hastalar takip için yataklarına alınır. 10-15 dakikalık baskı yapılarak kasığındaki konül çıkarılır. Kanamanın durduğu gözlemlenirse sıkı bir bandaj ile kapatılır, bandajın üzerine 3–4 kg. Ağırlığında bir kum torbası yaklaşık olarak 6 saat süreyle konur. Daha sonra bu torba kaldırılır, önceki bandaj küçük bir bandaj ile değiştirilir. Hastanın 4 saat içinde 1.5-2 litre su içmesi sağlanır. Aralıklı olarak kasık bölgesi, idrar miktarı ve EKG kontrolü yapılır. Bu süre içinde hastanın kol veya bacağını mümkün olduğu kadar hareketsiz tutması gerekmektedir. Birkaç saat sonra hastalar taburcu edilirler. Hasta toplam 6-8 saat kontrol altında gözlemlenir. EKG çekilir ve doktor kontrolü sonrasında ayağa kaldırılıp yürümesi sağlanır. Bu aşamada da sorun olmadığı anlaşılırsa evine gönderilip birkaç günlük istirahat etmesi söylenir. Hasta evde işlemden 24 saat geçtikten sonra bandajları çıkarıp duş alabilir, Kasık bölgesinde küçük çapta morluklar görülebilir, özellikle şişman kişilerde bu daha çok gelişebilir ve bir süre sonra kendiliğinden düzelecektir. Kasık bölgesinde şişlik oluşursa, bacakta soğukluk ve ağrı gelişmesi yaşanırsa, iğne giriş yerinde akıntı ve kanama olması durumunda hasta mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
" } ] }