{ "title": "Anjiyo Sonrası Riskler", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi-riskler-1631.jpg", "date": "20.01.2024 13:59:19", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Anjiyo Sonrası Riskler, diğer tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi anjiyo olmanın da riskleri vardır. Bu riskler ameliyat yapılırken kullanılan teknoloji ve iyi seçilen bir cerrah ile en aza indirilmektedir. Ölüm, kalp krizi ve felç olma olasılığı hiç yok denilebilecek kadar azdır. Anjiyo işleminin dışında kalp damarlarında oluşan ve tedavisi yapılmamış daralmalar sonucu oluşan riskler anjiyo işlemindeki riskten daha azdır. Anjiyo sonrası hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle hastaneden ayrıldıktan sonra hareketlerine dikkat etmeli ve özellikle uzandığı yerden kalkarken dikkat etmelidir. Anjiyonun nereden yapıldığı ise bir farklı önemli etkendir. Eğer anjiyo el bileğinden yapıldı ise hasta kesinlikle ağır kaldırmamalı ve sürekli olarak yavaş bir şekilde el bileğini hareket ettirmesi gerekmektedir. Kasık bölgesinden yapılması durumunda birkaç gün yatakta istirahat etmesi ve mümkün olduğu kadar oturmaması ve hastanın uzun süre ayakta durmaması gerekmektedir. Bu durumlara dikkat edilmemesi kalbin pıhtı atmasına neden olabileceği için çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Anjiyo sonrası riskler arasında hastaya şişme oluşabileceği daha önceden anlatılmalı bir paniğe mahal verilmemesi önem taşımaktadır. Özellikle damar yolunun açıldığı kısımlarda şişme olabilir. Bu şişlikler çok önemli bir olay değildir ve hasta ameliyat olduktan birkaç hafta sonra şişlikler kendiliğinden inmektedir. Hasta anjiyo olduktan bir gün sonra bantlar çıkarılır ve banyo yapmasında herhangi olumsuz bir etki olmamaktadır. Anjiyo yapılan bölgede sertlik meydana gelecektir. Sertleşen yerlerde ağrı olması gayet normal bir durumdur. Eğer ağrı dayanılamayacak kadar fazla ise doktora başvurarak ağrı kesicilere başlanabilir.

Eğer hastanın kanaması olursa ve bu kanamaya bağlı olarak gelişen ağrılar varsa o zaman derhal doktor ile irtibata geçilmeli ve hemen sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir. Anjiyo sonrası oluşan şişlikler daha önce bahsettiğimiz gibi şişlikler meydana gelmektedir. Eğer bu şişlikler iki hafta içerisinde geçmez ve büyük bir şişlik oluşması durumunda acilen hastaneye başvurulmalıdır.

Anjiyo sonrası riskler arasında
Ayrıca anjiyonun hangi damar yolundan girildiğine göre o damara yakın yere sıcak torba ile pres yaparak kan akışına yardımcı olunması kesinlikle önerilen ve unutulmaması gereken bir durumdur.
" } ] }