{ "title": "Anjiyo Sonrası", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/anjiyo-sonrasi.gif", "date": "19.01.2024 13:11:36", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Anjiyo sonrası, hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle hasta anjiyo olup hastaneden ayrıldıktan sonra mutlaka hareketlerine dikkat etmeli ve özellikle uzandığı yerden kalkarken çok dikkatli bir şekilde kalkması ve mümkünse tek başına kalkmamalı ve bir yakınından yardım alarak yataktan o şekilde kalkması gerekmektedir. Anjiyonun nereden yapıldığı da çok önemli olmaktadır.

Bir hasta eğer anjiyoyu el bileğinden yapıldığı zaman asla ağır kaldırmamalı ve sürekli olarak yavaş bir şekilde el bileğini hareket ettirmesi gerekmektedir. Eğer anjiyo kasık kısmından yapıldıysa o zaman sürekli olarak birkaç gün yatması ve mümkün olduğu kadar oturmaması gerekmektedir. Kasıktan yapıldığı zaman hastanın çok fazla bir şekilde ayakta durmasına da izin verilmemektedir.

Anjiyo sonrası, hastanın şişme olabileceği hastaya anlatılmalıdır. Özellikle damar yolunun açıldığı kısımlarda hastanın o bölgesinden şişme olabilir. Bu şişmeler çok korkutucu olmamaktadır ve hasta anjiyo olduktan birkaç hafta içerisinde bu şişlikler inmektedir. Hasta anjiyo olduktan 24 saat sonra anjiyo yapılan bölge içerisindeki bantlar çıkarılabilir ve hasta banyo yapabilecektir. Hastanın anjiyo yapılan bölgesine su değmesi herhangi bir sorun yaratmayacaktır ve bu anjiyo yapılan bölge içerisinde sertlik oluşabilecektir. Sertliğin olduğu bölge yerinde ağrı olması gayet normaldir. Eğer hastanın çok fazla bir ağrısı olursa, hastaya ağrı kesici verilebilir.

Ağrı kesici özellikle doktorunuz tarafından verilen bir ağrı kesiciyi almanız gerekmektedir. Eğer hastanın kanaması olursa ve bu kanama şiddetli bir ağrıyla meydana geliyorsa o zaman mutlaka hemen doktorunuzla iletişime geçmeli ve hastaneye bir an önce gitmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda oluşan şişliklerin en fazla 3 hafta içerisinde geçtiği bilinmektedir. Eğer anjiyo yapıldıktan sonra yumurta büyüklüğünde ya da daha büyük bir şişlik olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Anjiyo sonrası, artık gelişen teknoloji ve gelişen tıp sayesinde anjiyo işlemi çok kolay yapılabildiği bilinmektedir. Sabah anjiyo olan bir insanın akşam taburcu olduğu bilinmektedir. Bu yüzden anjiyo olmak isteyen bir insan ve anjiyo olması gereken biri korkmadan anjiyo olabilecektir. Hastanın sadece birkaç hafta çok dikkatli olması gerekmektedir. Bunların başlıca olanları arasında, hastanın ilk birkaç hafta zorlayıcı hareket etmemeli ve ağır kaldırmaması gerekmektedir. Hastanın yaklaşık olarak 2 hafta kadar araba kullanmaması ve ayakta herhangi bir işlem görmemesi ve oturmaması tavsiye edilmektedir. Yaklaşık olarak hastanın günde iki buçuk, üç litre kadar sıvı tüketmesi ve katı yiyeceklerden ayrıca yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Hastanın yeme alışkanlığını değiştirmesi gerekmektedir. Hasta sigara kullanıyorsa, sigarayı bırakması ve alkolden uzak durması Uzman olan hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.
" } ] }