{ "title": "Beyin Damarı Anjiyosu", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/beyin-damari-anjiyosu-9582.jpg", "date": "20.01.2024 15:28:48", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Beyin damarı anjiyosu, Beyne giden damarların tıkanıklığını ya da daralmasını kontrol etmek için yapılan işleme beyin anjiyosu denmektedir. İşleminde damarlara sağlığa zararsız özel bir sıvı gönderilir. Bu sıvı radyoaktif ışınlarıyla monitörize edilir. Beyin anjiyosu yöntemiyle damarlarla ilgili tüm ayrıntılar meydana çıkar. Anjiyo günümüz teknolojisinde hayati bir risk taşıyan bir uygulama değildir.

Beyin anjiyosu beyinde olduğu düşünülen nörolojik rahatsızlıkların teşhisi için, kan damarlarındaki beyin anevrizması gibi durumlarda, beyin kanaması nedeninin teşhisi için, damarsal malformasyonları ve anormalliklerin teşhisi için, daha öncelerde uygulanan tedavilerin neticelerinin değerlendirilmesi için yapılmaktadır.

Beyin damarı anjiyosu nasıl yapılır?

Beyin Anjiyosu radyoaktif ışın makineleriyle yapılmaktadır. Hasta en az altı saat aç olması gerekmektedir. Hastanın kasık bölgesi lokal anesteziyle uyuşturulur. Bireyin kan damarına ulaşmak için kasıktan kataterle giriş yapılır ve kalbin arka kısmından beyne giden ana damarlara ulaşılır. Daha sonra iğne ile kataterin ulaştığı yere özel sıvı gönderilir. Bu madde hastaya makine veya elle verilebilmektedir. Uygulama esnasında baş dönmesi, mide bulantısı, sıcaklık hissetme ve yanma gibi etkiler bazen görülmektedir. Bu etkiler kısa zamanlı ve geçicidir. Bu uygulamada sağ ve sol damarlar değişik açılardan görüntülenir. Uygulama esnasında röntgen makinesi birçok değişik açıdan damarları fotoğraflarını çekmektedir.

Yapılan uygulama sonunda hasta dört saat kadar dinlendirilir. Mutat olarak anjiyo sonrası işlemler yapılır. Durumunda sorun olmayan hastalar eve gönderilebilir. Hastaların uygulamadan sonra altı saat kadar yemek yememesi gereklidir.

Beyin damarı anjiyosu sonrası yapılacaklar

Beyin damarı anjiyosundan sonra teknoloji sayesinde gündüz anjiyo olan birey akşam evine gidebilmektedir. Ancak bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir. En az bir hafta boyunca araç kullanmamalı, yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Katı yiyecekler yenmemelidir. Birey günde ortalama üç litre kadar sıvı tüketmelidir. Hastanın üç dört gün ağır kaldırmamalıdır. Nadiren ağır baş ağrıları olabilir. Anjiyo sonrasında birey en az iki hafta alkol ve sigara tüketmemelidir. Anjiyo işlemi kasıktan yapıldıysa ayakta fazla durulmamalıdır.
" } ] }