{ "title": "İlaçlı Anjiyo", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/ilacli-anjiyo-8810.jpg", "date": "19.01.2024 23:49:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İlaçlı anjiyo, damarların içine verilen renkli bir maddeyle damarların görüntülenmesini sağlayan bir tetkiktir. Bu tetkikin yapıldığı damarlar atardamardır. Toplardamarların bu şekilde görüntülenmesi venografi olarak tanımlanır. Vücudumuzdaki kalp, beyin, göz, kol ve bacaklar, iç organların hepsinin damarları bu şekilde ilaçlı anjiyo yapılarak görüntülenebilir. Anjiyo sayesinde çoğu hastalığın tanısı yapılabilir. Gerektiği takdirde anjiyo sırasında hastaya stent ya da balon uygulaması da yapılabilir. İlaçlı anjiyo kalp damarları için yapılacaksa, kalp uzmanı kardiyolog tarafından yapılır. Diğer organlar için yapılan anjiyolar girişimsel radyoloji uzmanları tarafından yapılır.

İlaçlı anjiyo bir tetkiktir. Ancak halk arasında damarın tedavisi edilmesi olarak algılanır. Tıkanmış damarların anjiyo yapılarak açılacağı düşünülür. Ancak bu tetkik sadece tanı amaçlı yapılır. Eğer anjiyo sırasında tedavi uygulanırsa, bu anjiyografi ile damar tedavisi olarak yani endovasküler tedavi olarak tanımlanır. Günümüzde endovasküler tedavi damar hastalıklarının ameliyatsız tedavi edilmesi için oldukça önemli bir yöntemdir. Damar hastalıklarının insanları en fazla etkileyen rahatsızlıklar arasında olması ve insan ölümlerinin çoğunun kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olması bu tedavinin önemini ortaya koymaktadır.

İlaçlı anjiyo öncesinde neler yapılır?
İlaçlı anjiyo nasıl yapılır?

Anjiyo anjiyografi cihazıyla özel bir odada yapılır. Hastaya damardan ağrı kesici ve rahatlaması için ilaç verilir. Bazı hallerde hasta uyutulabilir. Anjiyoda damardan giriş kol ya da kasıktaki atardamardan olur. En güvenlisi kasık atardamarıdır. Fakat koroner anjiyografi sırasında kol damarı da sıkça kullanılır. Damara giriş yeri uyuşturulduğu için hastalar acı çekmez. Damar içine katater denilen oldukça ince plastik boru konur. Buradan tetkik edilecek damara renkli opak madde verilir. Bu sayede damarın görüntülemesi yapılır. Damarda darlık ya da tıkanıklık görülürse ve tedavi gerekirse, tetkik sırasında tedavide yapılabilir. Sadece ilaçlı anjiyo yapıldığında 10-15 dakikada işlem tamamlanır. Eğer tedavi olursa bu süre uzar.

Yapılan işlem bittiğinde damar giriş yeri iyileştirilmeye çalışılır. Atardamar basınçlı yapıya sahip olduğundan giriş yerine 15 dakika kadar elle bastırılır. Yapılan uygulama vücudun bölgeyi onarmasını sağlar. Damara giriş yerinin tam olarak iyileşmesi içinde 4-6 saat kadar bölge hareketsiz tutulmalıdır. Daha sonra hastada sorun olmazsa, ayağa kalkabilir ve hastaneden çıkabilir.
" } ] }