{ "title": "Kansız Anjiyo", "image": "https://www.anjiyo.gen.tr/images/kansiz-anjiyo.gif", "date": "21.01.2024 20:59:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kansız anjiyo, son yıllarda sıkça çok kesitli bilgisayarlı tomografi yapılarak, koroner damarlar değerlendirilmeye başlamıştır. Bu halk arasında kansız anjiyo ya da 6 saniyelik anjiyo olarak bilinir. Bu beyin ya da akciğer tomografisi yapılır gibi uygulanmaktadır. Böbrek fonksiyonları normal olan kişilere 4 saatlik açlıktan sonra uygulanabilen bir tetkiktir. Hastada toplardamar yolu açılarak uygulanır. Tomografi cihazına yatırılan hastaya damar yolundan özel bir boya maddesi verilerek uygulanır. Bu sayede kalp damarlarına ulaşarak görüntü alınır. Hastalarda boya maddesi geçici bir sıcaklığa neden olur.

Kansız anjiyonun klasik anjiyodan farkı nedir?
Kansız anjiyo kimlere yapılmalı?

Damar daralması az olan kişilere kansız anjiyo yapılarak, kişilerin klasik anjiyo risklerinden ve zahmetli uygulamasından korunması mümkündür. Damar daralması belirgin şekilde olan hastalarda direkt olarak klasik anjiyo yapılması daha doğru bir yaklaşımdır. Çünkü kansız anjiyoda darlık tespit edildiğinde, zaten klasik anjiyo yapılacaktır. Bu hem zaman kaybını hem de maddi kayıpları önler. Yüksek tansiyon hastaları, şeker hastaları, sigara kullananlar, kolesterol ve tligliserit değerleri yüksek olan hastalara kalp hastalığı riski taşımalarından dolayı kansız anjiyo uygulanmalıdır.

Kansız anjiyo damarların 3 boyutlu görüntüsünü alır

Kansız anjiyo olarak tanımlanan koroner bilgisayarlı tomografi BT yöntemi hastada konforlu bir şekilde tetkik yapılmasını sağlar. Bu uygulamada ön laboratuvar çalışmasına gerek yoktur. Hastaya ilk aşamada koroner damarın genişlemesini sağlamak için, dil altı tableti verilmekte ve damarlara kontrast madde enjekte edilerek, 3 boyutlu bir görüntüleme sağlanmaktadır. Özel bilgisayar programlarıyla elde edilen görüntülerde koroner damarların farklı açılardan değerlendirilmesi sağlanır. Damarlarda tıkanıklık ya da darlık tespit edilirse, hasta hemen klasik anjiyoya yönlendirilir.

Kansız anjiyo yüksek hızda doğru tanı olanağı sağlar

Kalp hareketli bir organ olduğundan, radyolojik görüntülemelerde her zaman doğru sonuçlar alınamaz. Ancak koroner BT yönteminde yüksek hızda tarama yapılabilir, bilgisayar yazılımları sayesinde kalbin hareketli olması nedeniyle olabilecek hatalı tanılar ortadan kaldırılır. İşlem sırasında hastaya verilen kontrast maddenin neden olduğu yan etkilerde çok kısa sürede geçer. Az riskle damarların darlığı, tıkanması ve çeşitli damar hastalıkları bu yöntemle belirlenebilir.
" } ] }